Formatteren harde schijf

In sommige gevallen moet u uw harde schijf formatteren. Tijdens de installatie van het besturingssysteem Windows wordt er bijvoorbeeld om gevraagd, maar ook wanneer u een in OS X geformatteerde externe harde schijf met een Windows computer wilt gebruiken, zal het nodig zijn. Wanneer u uw harde schijf formatteert, wordt deze echter niet definitief gewist; de verwijzingen naar uw data worden immers enkel gewijzigd. Mocht u uw harde schijf definitief willen wissen, dan raden wij u aan om het artikel ‘Harde schijf wissen’ te lezen.

Harde schijf formatteren bij installatie Windows

Tegenwoordig wordt de systeempartitie bij een Windows installatie standaard geformatteerd naar het bestandssysteem NTFS. In dit geval kunt u kiezen tussen een snelle of een volledige formattering. In principe is de snelle formattering genoeg, maar wanneer u later problemen tegenkomt, is het verstandig om het opnieuw te proberen met een volledige formattering. Bedenk echter wel dat u op deze manier niet de partitie of harde schijf kunt formatteren waarop Windows is geïnstalleerd.

Formatteren harde schijf vanuit (deze) computer

Ook vanuit ‘(deze) computer’ is het mogelijk om eenvoudig een partitie of complete harde schijf te formatteren. Om dat te doen, klikt u simpelweg met de rechtermuisknop op de betreffende schijf of partitie om vervolgens op ‘Formatteren…’ te klikken en de gevraagde configuratie in te vullen. In principe is de standaardconfiguratie voldoende.

Formatteren harde schijf: OS X vs. Windows

Wanneer u bestanden wilt uitwisselen tussen een Mac en een Windows pc zult u waarschijnlijk tegen een probleem aanlopen. Een externe harde schijf die u in Windows heeft geformatteerd, is namelijk niet te gebruiken in Mac, en andersom. OS X en Windows hebben immers ieder hun eigen protocol als het gaat om het formatteren van een harde schijf. Tegenwoordig kan een harde schijf echter ook volgens het exFAT-protocol worden geformatteerd. In dat geval kan een harde schijf wel op OS X én Windows gebruikt worden, zolang u maar gebruikmaakt van een Windows versie vanaf Vista en een OS X versie vanaf OS X Lion.

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *