Harde schijf wissen

Soms moet u uw harde schijf wissen. Dit kan het geval zijn bij bijvoorbeeld de verkoop van uw computer of wanneer uw pc een ernstig virus heeft opgelopen. Maar hoe kunt u uw harde schijf wissen? Welke programma’s kunt u daarvoor gebruiken? Het antwoord op dergelijke vragen kunt u in dit artikel teruglezen.

Harde schijf leegmaken

Wanneer we een harde schijf leegmaken, bedoelen we dat we de complete inhoud van de harde schijf wissen op een dusdanige manier dat er geen gegevens meer kunnen worden teruggehaald. Een harde schijf formatteren is dus niet voldoende. In dat geval lijken uw gegevens dan wel verwijderd te zijn, maar enkel de verwijzingen naar uw data zijn gewist. Hierdoor kunnen uw formatteer acties met sommige software ongedaan gemaakt worden en zijn uw gegevens toch nog terug te halen.

Hoe kunt u uw harde schijf wissen?

Harde schijf wissen met Killdisk

Een harde schijf wissen kan natuurlijk wel. Zo zou u bijvoorbeeld een zero fill kunnen uitvoeren. In dat geval wordt uw harde schijf niet letterlijk leeggemaakt, maar wordt hij volgeschreven met willekeurige data. Hierdoor is het vrijwel onmogelijk om uw gegevens terug te halen. Voor deze methode kunt u bijvoorbeeld gebruikmaken van het gratis te downloaden programma KillDisk.

Harde schijf wissen met Eraser

Indien u uw besturingssysteem gewoon op uw computer wilt laten staan, maar wel uw persoonlijke gegevens wilt verwijderen, is het aan te raden om Eraser te gebruiken. Ook dit programma is geheel gratis te downloaden.

Harde schijf wissen met CCleaner

Een ander handig gratis programma voor het wissen van uw harde schijf is CCleaner. In principe wist CCleaner niet daadwerkelijk uw data, maar zorgt het programma ervoor dat de harde schijf wordt overgeschreven met willekeurige data. U kunt tot wel 35 keer laten overschrijven, waardoor het onmogelijk is om uw persoonlijke data terug te halen.

Harde schijf wissen met DBAN

Ten slotte zou u gebruik kunnen maken van DBAN. Eigenlijk werkt het, wederom gratis, programma DBAN op dezelfde manier als CCleaner. Echter, DBAN start u niet vanaf uw bureaublad op, maar vanaf een USB stick of CD/DVD. Met DBAN kunt u automatisch uw harde schijf leegmaken, waardoor u wel moet bedenken dat u uw besturingssysteem opnieuw dient te installeren.

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *