Harde schijf mee op vakantie

Tien jaar geleden betaalden we nog een flink bedrag voor een USB-stick met 256 megabyte aan opslagruimte. Tegenwoordig bestaan er vrij goedkope externe harde schijven met een opslagruimte van meer dan een terabyte.

Tegelijkertijd hebben we ook steeds meer digitaal materiaal van een fikse grootte. Foto’s worden steeds scherper, we slaan steeds meer muziek op en filmen ook met een steeds betere beeldkwaliteit. Gaat u op vakantie, dan wilt u uiteraard niet bezuinigen op de kwaliteit van foto’s en video’s. Een externe harde schijf biedt dan uitkomst, maar er zijn wel enkele zaken om op te letten.

Foto’s en video’s overzetten op de harde schijf

Veel mensen neem op reis een GoPro of vergelijkbare videocamera mee om herinneringen te filmen voor later. Natuurliefhebbers kiezen steeds vaker voor een compacte drone waarmee unieke luchtbeelden geschoten kunnen worden.

Uiteraard zijn dit erg waardevolle beelden, maar ook behoorlijk grote beelden. Een GoPro filmt standaard op een 4K-beeldkwaliteit met 60 frames per second. Zelfs met een grote geheugenkaart betekent dit in de praktijk dat de GoPro behoorlijk snel vol zit. Ditzelfde geldt voor drones. Ook drones kunnen de beelden alleen op een klein geheugenkaartje opslaan. Op reis is een enkel kaartje zelden voldoende en is het ook niet een optie om meerdere kaartjes mee te nemen.

Een externe harde schijf is makkelijker en meestal ook goedkoper dan meerdere SD-kaartjes. Voor een gemiddelde externe harde schijf is er een computer nodig om de beelden over te zetten. Niet alleen nemen veel mensen geen laptop mee op reis, maar het is ook tijdrovend. Een optie is een imagetank. Met een imagetank kunnen dronebeelden of beelden van een GoPro direct van de geheugenkaart op de harde schijf overgezet worden.

Beschermen van de harde schijf en back-ups

Hoewel harde schijven ontzettend veel opslagruimte bieden, zijn ze ook kwetsbaar. Omdat de schijven steeds compacter worden, zijn ze relatief eenvoudig te verliezen. Ook zijn het geliefde objecten om te stelen. Is er geen back-up gemaakt van de bestanden op de harde schijf, dan zijn deze permanent kwijt. Een goede optie is om de beelden ook op een Cloud op te slaan, bijvoorbeeld Google Drive of Dropbox.

Draagt de harde schijf bovendien gevoelige bestanden, dan is het goed om deze te beschermen met een wachtwoord. Zo weet u zeker dat de bestanden bij diefstal niet openbaar gemaakt kunnen worden.De p

Meestal moet er hiervoor een speciaal programma gedownload en geïnstalleerd worden. Een goede optie is TrueCrypt, dat een zeer stevig wachtwoord op de harde schijf zet. Er zijn ook externe harde schijven verkrijgbaar die geleverd worden met beveiligingssoftware. Over het algemeen zijn deze harde schijven iets duurder dan gemiddeld.

Door admin

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *