Vraagt u zich af wat het verschil is tussen een SSD en HDD? Als er naar desktops of laptops wordt gekeken, dan ziet u vaak bij de specificaties twee varianten aangegeven als opslag. In deze technologie blog behandelen we het grootste verschil tussen deze twee schijven.

Wat is een HDD?

De HDD, oftewel Hard Disc Drive wordt gebruikt als een opslagmedium waarmee computers en laptops uitgerust zijn om alle data op te slaan.  Er zijn twee varianten: interne hardeschijven en externe harde schijven.

Interne harde schijven zijn harde schijven die ingemonteerd zijn. Dit houdt in dat de gebruiker elk moment toegang heeft tot de gegevens vanuit de HDD schijf. Verschillende data zoals programma’s/bestanden en applicaties k unnen opgeslagen worden in de D schijf. 

De externe harde schijf wordt gebruikt als opslagruimte. Deze kan door middel van USB voeding worden gekoppeld aan de computer of laptop. Tegenwoordig is het mogelijk om 1 terabyte tussen de €25,- en €40,- vinden. De hard disc drive wordt in het hedendaagse ICT wereld niet meer positief bekeken. In het volgende kopje vertel ik waarom dat het geval is.

Wat is een SSD?

De SSD, oftewel Solid State Drive is relatief gezien duurder dan de HDD. Dit heeft een logische verklaring, omdat de SSD sneller werkt en minder geluid maakt ten opzichte van de HDD schijf. Er is veel meer vraag ontstaan deze laatste vijf jaar naar de SSD schijf. Hierdoor bent u voor 128 GB al ongeveer €22,- kwijt terwijl voor ongeveer dezelfde prijs 1TB aan data kan vinden voor een HDD. De SSD werkt in relatie tot de HDD stiller en sneller. 

Verschillende systemen zoals Windows, games en applicaties zoals Adobe Photoshop & Premiere starten sneller op als u systemen op uw C-schijf hebt gedownload (SSD). Met de komst van de krachtige SSD kunnen wij nu sneller werken. Oh ja, het vliegtuig stijgt niet meer bij het opstarten van je desktop of laptop dankzij de nieuwe SSD’s.

Vond u dit artikel nuttig? Dan adviseer ik u om verder te kijken op de blogpagina van technologie.nl voor gerelateerde onderwerpen.

Door admin

Gerelateerd bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *